“ELS VOLUNTARIS DE STELLA MARIS” Per l’Excel·lentíssim i Reverendíssim Dr. Jaume Pujol Balcells, arquebisbe metropolità de Tarragona i primat de les Espanyes.

jaume

Excel·lentíssim i Reverendíssim Dr. Jaume Pujol Balcells, arquebisbe metropolità de Tarragona i primat de les Espanyes. 

Abans que es coneguessin la brúixola, el sextant i, per descomptat, el GPS, els marins s’orientaven de nit observant l’Estrella Polar, que assenyalava on era el nord, per determinar els altres punts cardinals i establir així el rumb del vaixell.

L’Església invoca des de fa molts segles a la Mare de Déu amb el títol de Stella Maris, expressió llatina que fa referència a aquesta estrella del mar que guia a port segur. També Ella ens condueix a Déu, el nostre destí de salvació.

Diumenge passat comentàvem la festivitat de la Mare de Déu del Carme, patrona de navegants, i aquesta vegada voldria referir-me a la delegació diocesana de l’Apostolat del Mar, Stella Maris, pels motius que acabo d’exposar.

SICHEM AMETHYST

Celebració de la missa a la Setmana Santa a bord de l’Ametista Sichem al port de Tarragona. 

A Tarragona aquesta delegació va ser erigida en 1999, durant el pontificat del meu predecessor Mons. Lluís Martínez Sistach, en compliment d’una carta apostòlica de Joan Pau II en la qual es donaven directrius per a l’acció apostòlica en el camp de la marina mercant i pesquera .

Considero molt important aquesta tasca, poc coneguda però tan necessària, d’atenció social i espiritual als navegants, a les seves famílies i al personal que treballa habitualment al port, en plataformes petrolieres, escoles nàutiques i ambients annexos.

misa_1

Celebrant la missa a la Setmana Santa a bord de l’Ametista Sichem.  

És una actuació feta per voluntaris. Visiten a vaixells que atraquen al port, ofereixen ajuda espiritual, a través de sacerdots que s’encarreguen de la tasca, però també auxilien les tripulacions en casos de necessitat econòmica, com robatori de documentació, abandonament empresarial del vaixell i altres.

Els que tenen contacte freqüent amb la gent de mar saben el dur que resulten les llargues separacions familiars, la qual penosa que és la navegació en determinades condicions meteorològiques i el preocupant que és l’exercici de la professió pesquera, sotmesa a regulacions que altres no sempre tenen en compte, al fenomen de la globalització, la pirateria en algunes aigües, i altres elements.

El Apostolat del Mar exerceix la seva funció benemèrita, en el camp de les necessitats materials i espirituals sense cap tipus de discriminació per qüestions de nacionalitat, llengua, raça o religió, com a avançada del diàleg interreligiós i exercici d’ecumenisme pràctic, portats a terme diàriament amb la major naturalitat.

A la Verge Stella Maris confio aquesta tasca, alhora que agraeixo la important col·laboració que presta el Port de Tarragona perquè els voluntaris puguin desenvolupar la seva feina tan excel·lent.

Jaume Pujol Balcells, Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat.


volNECESSITEM VOLUNTARIS/ES
VOLS SER VOLUNTARI/A DE STELLA MARIS?

Stella Maris porta a terme la seva activitat gràcies a la benevolència de peronsas voluntàries. Els voluntaris, actualment som 6, s’agrupen en diferents activitats, formant tots part de la gran família de Stella Maris.

 

Activitats que realitzen els voluntaris i les voluntàries:

Atenció al Seafarer ‘s Centre, realitzant tasques pròpies de recepció i atenció a qualsevol marí que acudeixi a aquesta. Entaular conversa amb els mariners, ajudar-los en els seus dubtes, compartir amb ells un cafè o un refresc. 

Visites a vaixells: Pujant a bord dels vaixells que arriben al nostre port, oferint-los els nostres serveis, interessant-se per les seves necessitats, portant-los publicacions en diferents idiomes i, sobretot, sent acollidors amb un gran esperit de servei.

voluntario_censurado

Volunteers from Stella Maris at Tarragona

Transport de marins del vaixell al nostre centre i viceversa.

Assistència social, legal i religiosa. En el cas de mariners malalts ingressats en centres hospitalaris, el voluntari de l’Stella Maris, realitza una tasca d’acompanyament. Un voluntari advocat, expert en Dret Marítim Internacional assessora el marí en els seus dubtes. En el cas d’atenció religiosa, un diaca i un sacerdot estan a disposició de les tripulacions per celebrar a bord oficis religiosos.

Els voluntaris de l’Stella Maris acollim al Seafarer ‘s Centre als mariners que ens visiten. Els oferim amistat i intentem col·laborar en el benestar de les persones que porten molt de temps sense veure els seus éssers estimats. No podem suplantar però intentem que la seva estada al port sigui el més agradable possible.


Les dedicacions i els horaris, són variables segons l’activitat, però en principi el més important és la regularitat. Hi ha voluntaris amb molt variades dedicacions. És molt útil saber un anglès bàsic i estar en possessió del permís de conduir, però no és imprescindible.

 

Si t’interessa obtenir més informació, pots trucar als següents telèfons: (+34) 977 233 083 (+34) 639 978 982, o si ho prefereixes, vine a visitar-nos i comprovaràs per tu mateix la nostra tasca. T’esperem!