PujolBalcellsJaume

Excel·lentíssim i reverendissim Dr. Jaume Pujol Balcells, Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat de les espanyes.

La festivitat de la Mare de Déu del Carme es celebra al si de moltes famílies que tenen alguna Carme entre els seus membres, però també en moltes poblacions construïdes a la vora del mar. Són innombrables els pobles costaners que organitzen processons amb la imatge de la Mare de Déu, pels seus carrers o muntant en barques, per retre culte així a la Mare de Déu en aquesta advocació carmelitana, protectora dels pescadors, patrona de la marina.

Sòl acompanyar els pescadors en aquest bonic homenatge a la Mare de Déu «stella maris», ‘estrella del mar’ que ens porta a Crist encaminant així al port segur de salvació.

“Ningú surt sense motiu de casa, abandonant les seves famílies, terres i costums”

Com cada any repetirem aquesta tradició processional, que inclou entre els seus actes dipositar al mar una corona de flors en record dels pescadors i mariners difunts. Aquest cop, però, m’agradaria que aquest gest simbòlic, acompanyat de les nostres oracions, fora referit també a tants immigrants que perden la vida ofegats quan surten de les seves terres, empesos a trobar una terra d’acollida i viure en un món millor.

thumb

Una embarcació plena d’immigrants al mar Mediterrani.

Ningú surt sense motiu de casa, abandonant les seves famílies, terres i costums. No són aventurers, sinó persones perseguides per la guerra o una pobresa extrema que fugen del lloc que els va veure néixer i que s’ha tornat inhòspit per a elles. En una altra època potser podríem ignorar aquest fet, però en un món global com el nostre, cada dia se’ns ofereix a la vista el drama d’aquests refugiats que truquen a les nostres portes, encara que per això hagin de jugar-se la vida sortint a la mar en circumstàncies de seguretat molt penoses.

No parlem de llocs remots. L’escenari del drama humanitari és el nostre mar, el Mediterrani, el que un dia va travessar sant Pau, i tants com ell, escampant la llavor de l’Evangeli a noves regions de l’Imperi romà, Tàrraco entre elles. És la Mediterrània que veiem cada vegada que traiem el cap al Balcó que pren d’ell el seu nom. És la Mediterrània que dóna també títol als Jocs que acollirem el 2017.

No hem encongir d’espatlles davant d’una catàstrofe que ja s’ha cobrat desenes de milers de vides en aquest mar tan proper. En la festivitat de la Mare de Déu del Carme pensem com podem ajudar a resoldre aquesta situació, i que almenys no faltin les nostres oracions a la Verge marinera. Tots som germans, per sobre d’identitats, races i religions, i podem invocar aquesta Mare comú perquè ajudi els seus fills en situacions de major perill.

† Jaume Pujol Balcells
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat